Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden!*
Gratis bezorgd vanaf € 35,-
✨ NIEUW | Onze webshop is vernieuwd! »
Effectieve tips tegen jeuk en huidproblemen tijdens de overgang
Datum: 14-08-2024
Auteur: Sophie
Opmerkingen: 0

Effectieve tips tegen jeuk en huidproblemen tijdens de overgang

Ervaar je ook jeuk over je hele lichaam tijdens de overgang? Helaas is dit een veelvoorkomende klacht tijdens deze fase, die tenslotte al uitdagend genoeg is. De oorzaak ligt vaak bij een drogere huid door de verminderde productie van oestrogeen: een hormoon dat collageen en lipiden aanmaakt. Deze stoffen zijn essentieel voor een gezonde huid. Een tekort hieraan kan leiden tot minder vocht in de huid, wat jeuk of extreme droogheid en schilfering kan veroorzaken.

Tips om jeuk en huidproblemen tijdens de overgang aan te pakken

Het is prettig om te weten waarom je huid prikkelt tijdens de overgang, maar nog fijner is het om te ontdekken wat je eraan kunt doen. We hebben enkele simpele en effectieve tips om jeuk en huidproblemen te verlichten voor je op een rijtje gezet.

Beperk je douchetijd en vermijd heet water

Hoewel een lange en hete douche ontspannend kan zijn, onttrekt het ook de natuurlijke vetten van je huid. Hierdoor kan je huid droog en jeukerig gaan aanvoelen en in de overgang zelfs intens gaan jeuken. Kies in plaats van lang douchen dus voor een korte, lauwwarme douche.

Hydrateer je huid voor en na het douchen

Bescherm je huid tegen de uitdrogende effecten van warm water door jezelf na het douchen goed in te smeren met een voedende huidcrème. Kies voor een crème die de huid helpt vocht en vetten vast te houden, zodat de huid minder droog en trekkerig aanvoelt. Een aantal fijne crèmes binnen ons assortiment:

Huidcrème

Gezichtscrème

Vermijd zeep en agressieve producten

Met een droge huid kun je onder andere zeep en agressieve producten zoals alcohol en parfum, het beste vermijden. Deze producten kunnen het beschermende vetlaagje van je huid verwijderen. Gebruik liever parfumvrije producten met hydraterende ingrediënten, zoals plantaardige oliën.

Kies voor een rijke, vette crème

Bodylotions ruiken lekker en zijn makkelijk smeerbaar, maar zijn niet de meest ideale crèmes voor een droge huid. Een bodylotion smeert zo makkelijk omdat een deel van de vetten vervangen zijn door water. Dit zorgt ervoor dat je huid alleen maar meer uitdroogt. Gebruik in plaats daarvan een neutrale, vette crème of olie zonder irriterende stoffen.

Blijf actief

Met een ernstige jeukende huid is het af en toe lastig om nog goed te functioneren. Toch is het ontzettend belangrijk om actief te blijven. Zo zorgt een korte wandeling er bijvoorbeeld niet alleen voor dat je ontspant, maar het voorziet je huid ook van zuurstof en voedingsstoffen. Dit ondersteunt de collageenproductie en helpt afvalstoffen af te voeren.

Drink veel water

Jeuk tijdens de overgang kan een teken zijn dat je te weinig water drinkt. Probeer dagelijks minstens twee liter water te drinken om de vochthuishouding van je huid te verbeteren. Voldoende water helpt bij de afvoer van afvalstoffen en houdt je huid gezond en in balans.

Let op je voeding

Tijdens de overgang is een gezond en gebalanceerd dieet extra belangrijk. Leg de focus vooral op omega 3-vetzuren (zoals in vette vis), noten en fruit. Deze voedingswaren kunnen helpen om talg aan te vullen, collageenafbraak te vertragen en je huid goed gehydrateerd te houden.

Zorg voor voldoende nachtrust

Goede nachtrust is essentieel voor zowel je mentale als fysieke welzijn. Voldoende slaap helpt je lichaam en al haar functies te herstellen, wat bijvoorbeeld jeukklachten tijdens de overgang draaglijker kan maken.

De overgang kan ongemakken zoals jeuk veroorzaken, maar met de juiste zorg kun je dit verlichten. Hydrateer je huid, vermijd agressieve producten en houd een gezonde levensstijl aan. Geef je lichaam tijd om zich aan te passen en wees geduldig. Blijven klachten aanhouden, raadpleeg dan een professional. Met aandacht en zorg voor je lichaam kun je deze fase comfortabeler doorkomen.

Opmerkingen

Wees de eerste die een reactie plaatst
Plaats een reactie